Lærlingens hjørne | Jeg skulle bare melde meg på kurs

December 1, 2017

Nå starter vi bloggen "Lærlingens hjørne". Her vil du finne refleksjoner fra keramikerlærlingen. Tanken er at dette blir en god øvelse i refleksjon og bevisstgjøring for lærlingen, samtidig som det vil gi deg som leser et innblikk i vår verden på verkstedet. Her kommer første innlegg, fra keramikerlærling Marianne Hasselberg.

 

En solskinnsdag i starten av juli satt jeg og leste om nominerte til «årets spire» i bladet "Lev landlig". ingridk var en av de nominerte, og det sto i den lille informasjonsteksten at hun holdt kurs i keramikk. Jeg klikket meg straks inn på hjemmesiden hennes for å melde meg på. Der lyste overskriften "Keramikerlærling søkes" mot meg. Jeg kjente umiddelbart at jeg leverte oppsigelsen til min faste, trygge jobb, som jeg hadde hatt i nesten 10 år.

 

En halvtime senere la jeg på røret etter samtale med Ingrid Kristine. Informasjonen jeg fikk ga meg blod på tann; denne sjansen skulle ikke gå fra meg. Ett par uker senere skrev vi kontrakt og tre måneder etter det startet jeg på min lærlingtid for å bli keramiker.

 

Jeg kunne lite om hva det innebar å være keramiker, men like lite visste jeg om hvordan en jobber som selvstendig næringsdrivende. Læringskurven er bratt, men jeg elsker det!

Det er noe med det å forme sin egen dag, og selv styre hva som skal prioriteres, som appellerer til meg. En må tenke hele bedriften under ett, i hvert valg en tar.

 

Forventningene til jobben som keramikerlærling kom gradvis. Jeg visste som sagt ikke så mye om hva som ventet meg, og opplevde at folk rundt meg heller ikke kunne forestille seg det. Ville jeg sitte med en leirklump på dreieskiva dag ut og dag inn? Hva gikk jeg egentlig til? Mange hadde spørsmål som dette, og jeg visste sant nok ikke helt hva jeg skulle svare. For hva hadde jeg egentlig kastet meg uti? Det jeg visste var at jeg var klar for en forandring, fikk muligheten, og tok den. Med armene og sinnet åpent så kan det vel ikke gå galt?

 

Jeg har nå vært lærling i en måned, og kan med hånden på hjertet si at dette yrket innebærer så vanvittig mye mer enn det du kanskje tror. Og jeg vil tro at det gjelder alle yrker, for hva vet vi vel om hva det innebærer å jobbe med noe annet enn det vi selv har erfaring fra?

 

Å være keramiker dreier seg om mye mer enn en leirklump på dreieskiva. Det dreier seg om kreativitet og utfoldelse, om fysikk og kjemi, om å se hva markedet ønsker og trenger, om kunnskap om materialene, om teknikk, verktøy og ikke minst tålmodighet. For det tar tid fra skisseboka til ferdig produkt. Ordentlig håndverk tar tid! Og det dreier seg om å prøve og feile, men likevel forsøke på nytt. Det ligger mye lærdom i å feile.

 

Det denne lille måneden har gitt meg, kanskje mer enn noe annet, er en veldig respekt for håndverket og jobben som ligger bak. Faglært håndverk er godt og grundig gjennomtenkt, ned til de små detaljene. Det er ikke mange tilfeldigheter i det ferdige produktet. Det har blitt til gjennom en prosess av prøv og feil, prøv igjen og lær.

 

Jeg gleder meg til fortsettelsen 😊

 

Den første utfordringen jeg fikk var å lage eikenøtter i porselen. Her ser du i midten nøtter i rå porselen, til venstre og høyre - ferdige julenøtter. Jeg har også hjulpet til med dekor på akevittbegrene PORSelen.

 

 På dreieskiva har jeg øvd meg på å sentrere. En fin øvelse har vært å lage såpeskåler. Når sentrering begynte å bli på plass var sylindre neste utfordring. På bildet til høyre har jeg dreid 6 sylindre, delt dem i to, og vurdert resultatet.

 

 

 

 

 

Please reload

Utvalgt innlegg

BARNEservise- mine erfaringer som firebarnsmor.

September 15, 2019

1/5
Please reload

Siste innlegg