Lærlingens hjørne | 1 årsdag

November 1, 2018

Nøyaktig 1 år har gått siden jeg for første gang kom på jobb som lærling hos ingridk keramikk, vil du vite hva jeg har gjort? Jeg har skissert og vurdert, planlagt og forsøkt, grublet og kopiert. Jeg har øvet og prøvd, kladdet og skapt, og jeg har lært. Mye.

 

 

 

Jeg har lært om rød-, sort-, hvit- og blåleire, pipeleire og gjenbruksleire. Og at porselen er en leire det også. At en glasur kan inneholde veldig mange ulike elementer, så som kaolin, benaske, dolomite, rutile, oxyd og stains. Og at en glasur trenger et flussmiddel for lettere å smelte. Jeg har lært om dreie-, plate- og pølseteknikk, og at leira kan bearbeides med for eksempel rissing, voksing, trykking, mishima, polering, skrafitto, dekaler, begitning og horning.

 

Ikke visste jeg at leira må inn i ovnen flere ganger for å bli ferdig. Det er råbrann og glasurbrann, men også gullbrann om det brukes som en av elementene i dekoren.

 

Jeg har jobbet med bat, kløs, skinne, slynge, hanking, inndreiing, platevask, underglasur, røykbrenning, terra sigilata og raku.

 

Men det jeg observerer tar mye mer tid enn det jeg på forhånd forutså, det er bedrift, regnskap, budsjett og markedsføring! Og uten disse elementene, så blir det ikke så mye av alt det andre.

For å bygge opp en bedrift må en ha klare mål, og kunne stipulere veien dit. Og for å kunne leve av å selge det en skaper, må en bygge en kundegruppe og nå ut til disse. Jeg må etter hvert tenke på bedriftsprofil, logo, salg på nett og/eller i butikk, hjemmeside, facebookside, instagramside, moms, utgiftsføring, ta vare på alle kvitteringer, trygg innpakking, messestand, visittkort, brosjyrer, klistremerker, skal jeg holde kurs eller foredrag?, nettverksbygging, bli medlem av husflidshåndverkerne eller andre lag/foreninger? Og jeg må kunne sette en pris på mitt eget arbeid. Kundene kan trenge tid til å forstå alt arbeidet som faktisk ligger bak.

 

Jeg har lært mye i løpet av dette året, og jeg kommer til å lære masse mer i tiden som kommer.

Ikke minst om meg selv. For det er en av bivirkningene ved å prøve noe helt nytt. Jeg endrer meg, er tilpasningsdyktig. Dagens reaksjon er kanskje annerledes enn i går.

 

 

I dag har vi feira med muffins og kaffe!!

 

 

 

Please reload

Utvalgt innlegg

BARNEservise- mine erfaringer som firebarnsmor.

September 15, 2019

1/5
Please reload

Siste innlegg